Články

Živá voda - Modrá u Velehradu 22.2.2014
V sobotu jsem se zeptal Jeníka, zda bychom nezajeli do archeoskanzenu, u obce Modrá/Velehrad, se zaměřením na docela ojedinělou expozici živých ryb v co nejpřirozenějším prostředí. Ve vybudované nádrži je skleněný prohlídkový tunel. Vše zakomponované v budově kde je možné vyzkoušet a prohlédnout si další atrakce a zajímavosti. K nádrži s rybami patří také samostatně vybudovaná větší nádrž s možností letního koupání pro návštěvníky. Po příchodu do budovy nám velmi milá paní podrobně vysvětlila a ukázala, co zde lze vidět a co si můžeme vyzkoušet. Chytání papírových magnetových ryb na udičku, malování, poznání vůní bylinek, sledování rybích témat na velké obrazovce, nebo zanoření ruky do akvária s čistícími rybičkami.

Samozřejmě jsme v první řadě chtěli vidět ryby. Sestoupili jsme do prvního podlaží a nestačili se divit co se kolem děje. Velcí kapři, krásní jeseteři, jelci, cejni, plotice, oukleje, líni, ostroretky, pstruzi a rarita u nás - vyzy velké! Vedle obrazovky, ve stejném podlaží, lze pozorovat v oddělené tůni okouny a další drobnější ryby. Po sestoupení ještě níže nás přivítalo velké akvárium s želvami. Co mě dostalo, byla ryba slunečnice pestrá. Nádherná ryba, jako z Amazonie... Nepůvodní druh u nás. Který je tu poměrně hojný, ale chytit ji moc nejde. Opět jako o podlaží výš je v samostatné tůni velká štika. Po vyjítí schodů zpět, úplně nahoru, je krásné pozorovat ve vodopádku hrající si lipany.

Po absolvování všeho nám paní dala do misky pár pelet a z venkovní prohlídky Jeník nakrmil pstruhy a kapry. Myslím si, že nejen mé pocity jsou velmi pozitivní. Je dobře, že lidé mohou vidět ryby, které žijí v našich vodách a chápat přírodu jako celek kolem nás a starat se o ni, protože bez ní nemůžeme žít, i když je spousta těch, kteří si myslí bohužel opak...

Pohled na budovu


Lín obecný


Jeník u velkého kapra "šupináče".


Jeník "hladí" vyzu velkou.


Jeseter ruský


Vyza velká - detail hlavy


Nádrž s rybami


Nádrž pro koupání


Pstruzi duhoví


Skleněný prohlídkový tunel


Cejn velký


Jelec tloušť


Z ptactva