Články

Lezecká sezóna 2013...
Jaký byl pro mě lezecky rok 2013? V prvé řadě jsem si v rámci možností udržel zdraví, což je nejpodstatnější! Závodně jsem byl nejvíce překvapen z prvního Českého poháru v Lomnici nad Popelkou, kam jsem se jel rozlézt po lednové "injekční" kolagenové léčbě obou ukazováků. Podle toho vypadaly výkony v kvalifikačních cestách. Nakonec mně však chyběl kousek od 1. místa! Ve finálové cestě jsem zalez tak, jako nikdy a do teď nechápu, co jsem ze sebe vydal...
V dalších pohárech v Písku a ve Zlíně jsem byl na bedně. Vlastně za poslední dva roky jsem byl v každém závodu Českého poháru na bedně, což svědčí o tom, že jsem schopen držet s mladýma krok... Republika mně ale pravidelně nevychází. Do Zlína jsem se moc těšil a 3 dny před závody mě skolila nemoc. I tak jsem se dostal do finále a nakonec obsadil 6. místo. Celkově v ČP za rok 2013 jsem "bral" 3. místo.
Co se týče závodů v zahraničí, jsem nakonec absolovoval pouze ME v Chamonix ve Francii, kde jsem technicky pokazil druhou kvalifikační cestu a to mě stálo hodně. Fyzicky jsem se jinak cítil velmi dobře. SP v Imstu jsem vynechal, (tamnější stěna je pro mě zakletá) a chtěl se soustředit na SP ve Slovinské Kranji.
Bohužel jsem skrz vracející se nemoc z MČR musel Kranj zrušit.
Co se skal týče, bych raději ani nic neuváděl. Tak jsem se zaměřil na trénink skrz závody, že jsem skály doslova vypustil. Určitě však hrála velkou roli i rodina. V Německé Juře jsem si akorát dal 7c na OS. V Moravském krasu jsem chtěl vylézt Apendix 8a+, ale vždy, když jsem ho chtěl dát, byla spodní část mokrá a to se tak dělo neustále, tak jsem si řekl, že cesta bude i v dalším roce... V listopadu jsem se proto zaměřil v domácích Chřibech na Koryčanskm hřebenu na Svišťův traverz 7c FB - (kratší verze). V nejlepším pokusu jsem spadl 2 chyty od konce při podmínkách né úplně dobrých na tyhle obliny... Traverz má více přelezů, ale musím některé zklamat, že 7c je to tehdy, když se nebere horní řada chytů a ani mezichyt pod topem.
Boulder je trochu povinný,ale logický. Každopádně se jedná o jedinečný traverz při optimálních přelézacích teplotách pod + 5 C za mírného větru.
Do roku 2014 si přeji hlavně zdraví a dál se uvidí...
 
Michal Rožek


Chřiby, Koryčanský hřeben - traverz 7c FB
foto: Marek Zavřel



Chřiby, Koryčanský hřeben - boulder 7a+ FB. Marek 
foto: Iva Horáčková



Chřiby, Koryčanský hřeben - traverz 7c FB.
foto: Marek Zavřel





ME Francie - Chamonix
foto: Marek Zavřel



Chřiby - boulder oblast  "Seník"



Německo - Frankenjura