Články

Český pohár obtížnost Zlín 14.4.2012 Na tyhle závody jsem se moc těšil! Kala s Kristýnou postavili opět super cesty. Pro závodníky byly dobré v tom, že si zalezli v kvalifikačkách - dost topů. To ale nebylo dobré pro stavěče skrz finále, ale i to proběhlo výborně, tak si Kala s Kikou mohli oddechnout.

Ve finále žen jsem, asi nejen já, nepochopil výkon Andy Pavlincové. Od začátku jí to nešlo. Byla dost nervózní a určitě tušila, že Terka Svobodová dolezla po krásném výkonu daleko! Měla odlezených doslova pár kroků, nastal zásek a Andy nemohla udělat krok dále. S Markem Zavřelem jsme si říkali, že to nemůže zvládnout! Byla jak jojo. Nahoru, dolů a opět a opět. Nakonec krok udělala, a pak pár kroků v pohodě a zase. To jsme říkali, že už "musí" spadnout a opět krok dala a lezla dál, až nakonec přelezla Terku asi o dva, či tři chyty. Takovou vytrvalost jsem ještě neviděl! takže Andrea Pavlincová 1. místo! 3. místo pak patřilo Karolíně Nevělíkové. "Má" svěřenkyně Míša Zbořilová se stále zlepšuje a konečné 4. místo bylo skvělé! Má "spoluoddílovkyně" za HOUB Markétka ve finále zarvala na maximum, takže na Smíchově, Markétko, takhle musíš lézt už od začátku závodu!  

Finále mužů zaslouženě vyhrál Tomáš Binter! Škoda, že nedal top, byla by to super show pro diváky. Já jsem ve finále nezarval ke konci cesty na maximum tak jako v Lomnici a to mě trochu mrzí. Opět jsem však stál na bedně - 2. místo! 3. místo získal Zdenek Ustohal. Zalezli jsme ve finále stejně, ale Zdenek měl horší 2. kvalifikační cestu. Ukázal všem, že na bednu má, jen je potřeba zmírnit nervozitu.

Souběžně probíhal i Slovenský pohár, kde přijeli jen tři borci a dvě holky. Škoda, že jsme nemohli lézt všichni dohromady. Vyhrál Kuba Kovačik a Zuzka Štefanská.

Celkově byly závody pořadatelsky zvládnuty velmi dobře! Jen vyhlášení trvalo trochu déle, ale bylo to proto, že se vyhlásili všichni finalisti a finalistky z obou zemí a každý mohl říci do mikrofonu pár slov. Speaker povzbuzoval někdy, i když nemusel, ale zase lepší, než kdyby stále mlčel. Všichni tři nejlepší dostali pohár, peníze, kupón v určité částce a věcné ceny. Předávání cen a ceremoniál kolem toho proběhlo na velmi vysoké úrovni. Závodníci by měli mít pěknou vzpomínku a taky motivaci do dalších závodů, nehledě na to, že jde o prestiž. Vždyť je to stále nejvíc, čeho v naší zemičce můžeme v lezení dosáhnout. Pokud se má závodní lezení někam posunout, tak by tohle mělo bý t samozřejmostí!!! Už dlouho kritizuji tuhle stránku závodů. Proto dle mě je zásadní i pokles závodníků ve startovním poli.

Večer ukázali borci a "borkyně", co lze vše provádět na slackline, to jsem též nechápal. Večírek končil po druhé hodině ranní, takže vše v pořádku... 

Opět chci poděkovat firmám WILDCOUNTRY, TRIOP a GREENSPORT za materiální a finanční pomoc!









foto Lucie Žáková


foto Lucie Žáková