Články

Chřiby 8.-10.11.2019

Úvodem upozorňuju, že jsem se nějak rozhodl psát článek tak nějak Moravsko - Česky - Slovensky, prostě tak nějak to cítím.

 

Zdravím všecky milovníky Chřibů, protože Chřiby jsou naprosto výjmečné svou divočinou obehnanou aglomerací.

 

S kamarátom Robom sme sa vydali v pátek 8.11. ze Střílek s cílem dojít do setmění na Kozla. Vzali sme to přes "kamennú" studánku na zříceninu Stříleckého hradu a dále na jednu větší skálu ve Stupavských hvozdech. Od skály sme šli směr Stará hráz, od které sme to přes hlavní silnicu vzali na Teniska, skály pod hlavním hřebenem, od nich dál k našemu cílu,na lezecky nejvýznamější skálu v Chřibech - Kozla. Před setměním sme i něco vylezli. Večer sme udělali oheň a kupodivu sme dnes nebyli jediní co měli tento nápad. Seznámili a pokecali sme s prima človíčky, kteří sú jak bych to řekl více propojeni s přírodou.

V průběhu noci začlo pršet a až dopoledne přestalo, i přes déšť sme pokračovali dál. Sušení věcí proběhlo v přístřešku u studánky u Mísy. Zde sme po kalíšku ochutnali meruňkovicu kluků "maskáčovníků" co tu též zastavili. No vymotali sme sa na další túru až po 14  hodině odpolední... Panáků bylo nějak příliš... Domotali sme sa na Zikmundky a od nich sme zestúpili přes Čertovu skálu k potoku a od potoka bahnem stúpali směr Čertovy skály (Osvětimanské skály).

Těsně před setměním za nama konečně došel zbytek výpravy.

Urobili sme oheň a večer byl velmi, ale velmi zajímavý! Nelze popsat, nutno zažít.

Zdejší duchové sú nějak všudy přítomní... 

Přesvědčili sme se jak v reálu, tak i duchovně. Dál bych to nerozebíral...

Poslední den sme to vzali přes Holý kopec ke Špalkovi pod Buchlov.

Po posilnění sme sa dali k Barborce, ke skalám, kde sme malinko zalezli a pak fičali do Buchlovic na autobus. Ten nám samozřejmě ujel, tak sme išli hore na zastávku na rozcestí. Pan vodič z nás měl velikú radost, ale hodil nás do Hradišťa, z kama sme išli s Marekom autom do Osvětiman a pak do Brna. Marek mi pak eště písal, ako potkal velkú laň, lebo jeleňa? Už nevím...

Bylo to také celé divoké, což pramení z tohoto článku...

Jediná přírodní rezervace v Chřibech Holý kopec.


Marek stoupá na Holý kopec.


Osvětimanské skály v podzimní mechové zeleni.


Společné foto na Osvětimanských skalách.


Robo při sestupu okolo Čertovy skály.


I na Osvětimanských skalách jsou duchové. Však se jim také říká Čertovy skály! 


Náš bivak po deštivé noci v lese nad Kozlem.


Robo pozerá do Hanácka ze Stříleckého hradu, spíše z jeho zbytků.


Robo u kamenné studánky ve Stříleckém polesí.